Six Capital Insider: Uw Maandelijkse Overzicht
Welkom bij onze nieuwsbrief van juni! Deze maand is er weer veel gebeurd op het gebied van Web3 en blockchain-technologie. In deze editie van de maandelijkse nieuwsbrief zullen we praten over Blackrock die een aanvraag doet voor een Bitcoin spot ETF, Crypto regulaties met extra aandacht naar het Verenigd Koninkrijk en de staking van Binance zijn diensten in Nederland.
Nieuwsbrief juni
- BlackRock Betreedt de Cryptomarkt
- Crypto Regulatie Vernieuwd
- Binance staakt zijn diensten in Nederland
BlackRock Betreedt de Cryptomarkt: Een Doorbraak voor Bitcoin ETF’s?
BlackRock, de wereldleider in vermogensbeheer, heeft recentelijk zijn intenties kenbaar gemaakt om zich te mengen in de cryptocurrency markt. Het bedrijf heeft een aanvraag ingediend voor een Bitcoin exchange-traded fund (ETF), genaamd “iShares Bitcoin Trust”. Dit is een significante mijlpaal in de evolutie van Web3, dat op dit moment onder het vergrootglas ligt van verschillende toezichthouders. Deze Bitcoin ETF streeft ernaar om zowel particuliere als institutionele beleggers te laten profiteren van prijsschommelingen in Bitcoin, waarbij het bijzondere aspect is dat de Bitcoins daadwerkelijk in bezit zijn, dit in contrast met de meeste huidige Bitcoin-gerelateerde ETF’s.
Het is van belang te noteren dat BlackRock niet het eerste bedrijf is dat een dergelijke stap zet. Verschillende andere bedrijven, waaronder Grayscale en Fidelity, hebben eerder vergelijkbare initiatieven genomen. Tot dusver heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) echter geen enkele aanvraag voor een spot Bitcoin ETF goedgekeurd. De indrukwekkende reputatie van BlackRock als een vooraanstaand vermogensbeheerbedrijf zou weliswaar wat extra gewicht kunnen geven aan hun aanvraag. Ondanks dit, blijft de SEC sceptisch ten opzichte van cryptocurrency-gerelateerde producten en heeft zelfs juridische stappen ondernomen tegen grote beurzen zoals Coinbase en Binance.
Het feit dat BlackRock, een bekend en gerespecteerd bedrijf in vermogensbeheer, een aanvraag heeft ingediend voor een Bitcoin ETF, is een grote stap vooruit in de wereld van cryptocurrency. Als BlackRock zich ermee bezighoudt, kunnen meer mensen digitale valuta gaan accepteren en waarderen. Maar de grote vraag is of de SEC, die in het verleden terughoudend was, het Bitcoin ETF-voorstel van BlackRock, genaamd “iShares Bitcoin Trust”, zal goedkeuren.
Het voornemen van BlackRock om een Bitcoin ETF te lanceren onderstreept de groeiende relevantie van digitale valuta en belicht de potentie van Web3-investeringen. Hiermee biedt het bedrijf haar klanten de mogelijkheid om op een eenvoudige en veilige manier te investeren in cryptocurrencies.
Dit betekent dat grote gereguleerde partijen nu kunnen investeren in Bitcoin. Partijen zoals pensioenfondsen die miljarden beheren hebben de brug naar Web3 in het vooruitzicht. Voorheen was dit niet mogelijk door de schaarste van gereguleerde aanbieders.
Crypto Regulatie Vernieuwd: De Nieuwe Koers van het VK
In het afgelopen decennium hebben crypto valuta’s een opmerkelijke groei doorgemaakt, resulterend in een bredere acceptatie en toenemend gebruik wereldwijd. Recentelijk heeft het Verenigd Koninkrijk een nieuwe reeks regels aangekondigd, specifiek ontworpen om de Web3 markt te reguleren. Deze nieuwe regelgeving richt zich op het garanderen van consumentenbescherming, het bestrijden van witwassen en het versterken van het toezicht op de groeiende Web3 markt.
De onlangs geïntroduceerde Britse cryptocurrency-regelgeving vergroot de reikwijdte van gereguleerde activiteiten gerelateerd aan crypto-assets. Hieronder vallen zaken zoals handel, uitgifte en lenen van stablecoins. De regels leggen bovendien een sterke focus op anti-witwasvereisten (AML). Bedrijven zijn nu verplicht om heldere procedures te implementeren, zoals het aanstellen van een anti-witwasfunctionaris, het uitvoeren van risicobeoordelingen, en het monitoren van klanten en hun transacties. De zogenaamde ‘Travel Rule’ is een belangrijke nieuwe toevoeging die bedrijven verplicht stelt om informatie over de zender en ontvanger van cryptocurrency-transacties te verzamelen en te delen met andere serviceproviders. Deze maatregel beoogt illegale activiteiten beter te traceren en te voorkomen. Daarnaast zijn bedrijven die betrokken zijn bij crypto-assets verplicht zich te registreren bij de Financial Conduct Authority (FCA) en te voldoen aan strikte nalevingsnormen.
Deze nieuwe cryptocurrency-regulering in het Verenigd Koninkrijk symboliseert een belangrijke omslag in de wijze waarop overheid en regelgevende instanties omgaan met de snelgroeiende cryptocurrency-industrie. Door de implementatie van stevige maatregelen en een uitgebreider toezicht, streeft het VK ernaar een evenwicht te vinden tussen het stimuleren van innovatie en het waarborgen van de bescherming van consumenten en de integriteit van het financiële systeem.
Bij Six Capital streven we ernaar om de investeerders te laten profiteren van de kansen die de vernieuwde regelgeving en markt met zich meebrengt, met nadruk op risicobeheersing.
Binance staakt zijn diensten in Nederland
Binance, wereldwijd één van de toonaangevende cryptocurrency-handelsplatforms, heeft recentelijk bekendgemaakt dat het zijn activiteiten in Nederland zal stopzetten. Deze beslissing komt na verschillende pogingen van Binance om zich bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te registreren als aanbieder van virtuele activadiensten (VASP). Het bedrijf is echter niet in staat geweest om de VASP-registratie te verkrijgen, waardoor het besluit is genomen om de Nederlandse markt te verlaten.
Vanaf 17 juli 2023 zullen bestaande Nederlandse gebruikers van het Binance-platform enkel nog hun bestaande saldo’s kunnen opnemen. Nieuwe aankopen, handel en stortingen op het platform zullen niet langer mogelijk zijn. Binance raadt zijn Nederlandse klanten aan om gepaste acties te ondernemen en hun activa van het platform te verwijderen.
In een eerder stadium heeft Binance reeds een boete van €3,3 miljoen ontvangen van de Nederlandse centrale bank voor het aanbieden van diensten in Nederland zonder de vereiste registratie.
Ondanks deze tegenslag in Nederland, blijft Binance zich conformeren aan de EU-normen voor anti-witwaspraktijken en de preventie van terrorismefinanciering. Dit wordt bevestigd door de succesvolle registraties in andere EU-landen, waaronder Frankrijk, Italië, Spanje, Polen, Zweden en Litouwen. Binance blijft zich inzetten om nauw samen te werken met wereldwijde toezichthouders en past haar bedrijfsvoering aan om te voldoen aan de nieuwe EU-regels voor crypto-assets (MiCAR).
Het vertrek van Binance uit de Nederlandse markt betekent een significante verschuiving voor Nederlandse cryptocurrency-gebruikers. Hoewel Binance teleurgesteld is over de noodzaak van deze stap, benadrukt het bedrijf zijn voortdurende toewijding om op een productieve en transparante manier samen te werken met de Nederlandse toezichthouders.
Ondanks het feit dat Binance zijn diensten in Nederland beëindigt, biedt ons investeringsfonds in Web3-technologie nog steeds een betrouwbare en gereguleerde manier om te blijven investeren in de veelbelovende Web3 markt.
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en updates door onze website, LinkedIn en maandelijkse nieuwsbrief in de gaten te houden!