Dit artikel is een vervolg op de uitleg van de evolutie van het internet met betrekking tot Web1 en Web2.
Als u niet bekend bent met de betekenis van Web1 en Web2, of hierover meer wilt weten, kunt u klikken op deze link.
Wat is Web3?
Wist u dat uw online profiel 376x per dag verkocht wordt*. Welkom in de wereld van Web3 – het nieuwe tijdperk van ons gezamenlijke online bestaan. Een plaats waar u weer de baas wordt over uw eigen data en weer controle krijgt over uw privacy.
In dit artikel trekken we de sluier van Web3 weg en maken we de principes achter deze technologische evolutie duidelijk. We zullen zowel de evolutionaire voordelen als de lessen die we van Web2 hebben geleerd, onder de loep nemen. Deze benadering biedt u als lezer een goed begrip van Web3 en waarom het een logische ontwikkeling is in de wereld van het internet.
Wat is Web3?
De geboorte van crypto
Crypto en Web3 zijn niet hetzelfde; de oorsprong van crypto ligt in 2009, waarin Bitcoin werd geïntroduceerd als reactie op een crisis. Het betreft de financiële crisis van 2008, die we te boven zijn gekomen door extra euro’s en dollars bij te drukken en op die manier de gaten in de balans te vullen. Doordat de staat extra geld bijdrukt, komt er meer geld in omloop met als gevolg dat het geld minder waard wordt. U en ik als consumenten, die hetzelfde aantal geld behouden, worden door het bijdrukken flink benadeeld.
Dit wordt als oneerlijk beschouwd, een (groep) techneut(en) bedenkt een concept dat dit systeem mogelijk kan verbeteren. Een concept waarbij iedereen dezelfde regels heeft en waar het geld niet kan worden bijgedrukt.
Onderdeel van dit concept is dat eenieder zijn eigen geld beheert, waarmee de boosdoener uit 2008 – de banken – buitenspel wordt gezet. Dit concept is volledig digitaal en met het zelf beheren van geld komt iets wat we nog nooit eerder hebben meegemaakt: online bezitsrecht. Voor de eerste keer ooit kunt u online de enige eigenaar zijn. Geen tussenpartij, geen provider, geen centrale authoriteit. Alleen u en uw wallet. De wallet kan vergeleken worden met een account, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Facebookaccount dat van Facebook is, is uw Bitcoin wallet volledig van u.
Met de introductie van Bitcoin kunt u dus sinds 2009 online waarde verplaatsen en bezitten. Dit gaat via de blockchain, een technologie die de juistheid van bezit en transacties verifieert.
Zo ontstaat er een cryptovisie waarin het monetaire systeem verbeterd wordt door crypto(currency).
Zo is er een nieuw financieel instrument ontstaan welke we nog nooit eerder hebben gezien.
De geboorte van Web3
Na een periode van kennismaking en ontwikkeling, werd in 2015 een nieuwe blockchain geïntroduceerd genaamd Ethereum. Wees gerust, de Bitcoin blockchain blijft bestaan en functioneert onafhankelijk van Ethereum.
Met de komst van Ethereum doet zich een nieuwe functionaliteit voor op de blockchain, namelijk het verplaatsen bezitten en verplaatsen van data. Dit is een flink verlengstuk van Bitcoin, waar enkel waarde bezeten en verstuurd kan worden.
Verder maakt Ethereum het nu ook mogelijk om smart contracts te programmeren. Deze smart contracts maken het mogelijk voor ontwikkelaars om zowel applicaties als producten te bouwen op de (Ethereum) blockchain.
Dit breidt de mogelijkheden van blockchain enorm uit. In de jaren die volgden, zien we meer blockchain ontwikkelingen die tekortkomingen van het internet aanpakten en verbeteringen voor gebruikers zoals u boden.
Zo ontstond de visie van Web3, waar een eerlijk en verifieerbaar web centraal staat.
Belangrijk om te weten is dat op de meeste blockchains, handelingen decentraal worden opgeslagen, wat betekent dat iedereen deze handelingen kan inzien en dat niemand ze kan wijzigen. Dit garandeert transparantie en een verifieerbare waarheid voor u als eindgebruiker.
Web2-tekortkomingen
Digitale grootmachten
Om de voordelen van Web3 te begrijpen, moet u eerst de tekortkomingen van Web2 kennen. Web2 bestaat al meer dan twee decennia en heeft ertoe geleid dat een handvol grote technologiebedrijven zoals Google, Apple en Facebook, de meerderheid van de gegevens, en daarbij macht, online in handen heeft.
Online profiel
Deze bedrijven vereenvoudigen het internetgebruik aanzienlijk; denkt u bijvoorbeeld aan het moment waarop u een nieuwe webpagina wilt gebruiken en u zich altijd kunt aanmelden met uw account van een van de genoemde bedrijven. Omdat deze praktijk op grote schaal plaatsvindt, verzamelen deze bedrijven continu uw gegevens en stellen een digitaal profiel van u samen. Dit profiel weet vaak meer over u dan u zelf, en zoals we dit artikel begonnen weet u dat dit profiel op zeer grote schaal gebruikt en verkocht wordt.
‘If you’re not paying for the product, you’re the product.’
Privacy en vertrouwen
Privacy is binnen Web2 een heikel punt, en dat geldt ook voor het vertrouwen. De digitale wereld vraagt vaak blindelings om ons vertrouwen zonder solide basis. Binnen Web2 ontbreken vaak de middelen om de echtheid van informatie grondig te controleren. Deze zwakheid zorgt ervoor dat het internet al jaren een vruchtbare grond is voor de verspreiding van nepnieuws, valse profielen en fraude.
Naast de gegevens van individuen ondervinden ook bedrijven problemen met het beheren van online dataopslag. We zien tegenwoordig vaak dat veel gevoelige informatie publiekelijk toegankelijk wordt. Een cruciaal punt hierbij is dat de opslag van deze data, en dus ook het eigendom ervan, in handen is van derden. Dit brengt ‘vertrouwen’ met zich mee; u als gebruiker moet er maar van uit gaan en erop vertrouwen dat een derde partij zorgvuldig en correct met uw privacy omgaat.
Supply chains
Binnen supply chains die gebaseerd zijn op de Web2-standaard, stuiten we op tekortkomingen, zoals gebrek aan transparantie, inefficiënte communicatie en het risico van gegevensmanipulatie. Het vertrouwen dat alle partijen binnen de keten correct handelen, is vaak ongegrond. Dit leidt tot de levering van incorrecte producten, onjuistheden over de productleeftijd, betalingsachterstanden en het niet nakomen van vergelijkbare afspraken.
Gaming
De gamingindustrie illustreert de tekortkomingen van Web2 treffend. Het succes van deze industrie hangt grotendeels af van de betrokkenheid van spelers. Spellen waarin spelers eigendom hebben over in-game objecten, blijven vaak langer boeiend en introduceren voortdurend nieuwe uitdagingen voor de gebruikers. Echter, binnen het Web2-model behoren deze in-game objecten toe aan grote corporaties, waardoor spelers beperkt zijn in hun controle en eigendomsrecht.
Online bezit
De laatste tekortkoming die we noemen, is de belangrijkste, zo belangrijk dat deze een nieuw tijdperk van online zijn heeft ingeluid. Deze tekortkoming is dat er online geen waterdichte manier van eigendomsverificatie bestaat.
Laten we dit voorbeeld wat eenvoudiger en duidelijker maken:
Stel, u heeft een digitaal bestand, zoals een concertticket of een doktersrecept, en u stuurt dit via het internet naar iemand anders. In een typische Web2-omgeving wordt dit bestand niet echt ‘verplaatst’, maar gekopieerd. Dit betekent dat naast de ontvanger, er meerdere kopieën van uw bestand kunnen bestaan op verschillende plaatsen in het netwerk.
Bij het verzenden van dit bestand, gebeurt er achter de schermen veel meer. Uw bestand reist via verschillende servers en wordt mogelijk opgeslagen in de cloud, back-upsystemen en op andere computers. Elk van deze stappen kan uw bestand kwetsbaar maken voor fouten, fraude, of diefstal.
Het grote probleem hier is: als iedereen een kopie van het bestand kan hebben, hoe bepalen we dan wie de werkelijke eigenaar is? In een Web2-wereld is dit een complexe vraag, omdat het systeem niet goed is ingericht om duidelijke eigenaarschap te garanderen.
Hoe gaan huidige uitdagingen door Web3 veranderen?
Web3-oplossingen
Digitale grootmachten
Web3 heeft ook zijn eigen grote spelers, waarbij Ethereum de meest bekende en grootste is binnen de Web3-wereld. Ter vergelijking: Ethereum heeft een marktwaarde van ruim 200 miljard, wat het positioneert binnen de top 50 van ’s werelds grootste bedrijven op basis van marktwaarde. Een significante verandering ten opzichte van de Web2-bedrijven is dat bij Ethereum de controle ligt bij de gebruikers. U heeft als gebruiker de mogelijkheid om te stemmen en bij te dragen aan de ontwikkeling, waardoor u niet enkel consument bent, maar tevens mede-eigenaar.
Online profiel
Met Web3 kunt u de gebruikelijke onlineactiviteiten uitvoeren, maar nu heeft u zelf de keuze om dit anoniem te doen of te kiezen voor bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties. Als u ervoor kiest om uw gegevens te delen, wordt u daarvoor passend vergoed.
Privacy en vertrouwen
Een verifieerbaar internet is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Artificial Intelligence (AI) heeft eind 2022 een belangrijke rol in ons leven ingenomen, waardoor sneller en meer content wordt gecreëerd dan ooit tevoren. Het probleem is echter dat AI op een snelle manier gegevens kan verwerken, maar dat verificatie van zijn bronnen niet mogelijk is. Binnen Web3 bestaat er een oplossing voor dit verificatieprobleem, namelijk de blockchain. De blockchain is juist goed in het verifiëren van data, een match made in heaven zou je zeggen. Lees HIER hoe Google AI en Chainlink Labs de oplossing voor zich zien.
Truth > Trust
Supply chains
Wanneer Web3 wordt toegepast in supply chains, kan direct worden vastgesteld waar elke handeling is doorgevoerd. Zo kunt u onmiddellijk ontdekken of er ergens een lek is in de supply chain.
Neem bijvoorbeeld een supermarkt in Nederland die een lading rotte bananen ontvangt. Indien de blockchain de basis vormt voor de supply chain, dan is elke schakel, van bananenkweek tot aan de supermarkt, vastgelegd. In dit scenario kan de supermarkt elke schakel controleren om te achterhalen waar het mis is gegaan. Hoewel de informatie van alle tussenpartijen bekend is, kunnen zij de waarheid aanpassen. Wanneer het eigenlijk hun fout is dat de bananen rot zijn, schuiven ze de schuld nu vaak af op een schakel die twee stappen eerder in de keten zit. Dit is een eenvoudig voorbeeld van hoe fraude door gebruik van blockchain geminimaliseerd kan worden.
Gaming
De gamingindustrie is een uitstekend voorbeeld om de voordelen van Web3 te verduidelijken. In het Web3-tijdperk zijn het de spelers die het eigendom van in-game objecten in handen hebben. Zij kunnen deze objecten vrij verhandelen op een open markt. Dit geeft de gamingcommunity aanzienlijk meer zeggenschap en invloed, wat hen in staat stelt om actief bij te dragen aan de ontwikkeling en verrijking van hun favoriete games.
Online bezit
Web3 tackelt de uitdaging van online eigendomsverificatie met een structuur die eigendom als een direct recht vastlegt. Door gebruik te maken van blockchain technologie, creëert Web3 een systeem waarin eigendommen worden geregistreerd als unieke digitale assets. Denk hierbij aan uw bestanden, tickets en doktersrecepten. Deze zijn veilig en niet te kopiëren, wat overdracht transparant en fraudebestendig maakt. Zo vormt Web3 de basis voor betrouwbaar online bezit.
Ook de grootste banken van de wereld erkennen de mogelijkheden van het online bezit, lees hoe grootbanken zich richten op de ontwikkeling van eigen blockchains. (Web3 en de bankenwereld)
Kortom, de Web3-oplossingen die in deze beginfase worden toegepast, richten zich vooral op het eigendom van de gebruiker, de privacy en de verifieerbare waarheid. Dit alles biedt perspectieven voor iedereen, van particuliere personen tot internationale organisaties en staten. Bovendien herbergt de toekomst vele mogelijkheden die kunnen bijdragen aan de voortdurende evolutie en verbetering van het digitale landschap.
Wat is nu Web3?
Web3 is een ontwikkeling van het internet waarbij transparantie, eerlijkheid en online eigendom de boventoon voeren op een verifieerbaar internet.
De hierboven afgebeelde logo’s vertegenwoordigen
de bekendste grondleggers in Web3.
Six Capital en Web3
U hebt gelezen over de geboorte van Web3, waarin de roots van Six Capital zich in hetzelfde jaar bevonden. Na bijna een decennium deze ontwikkelingen op de voet te hebben gevolgd en als angel-investeerder in meerdere initiatieven te hebben belegd, hebben wij in 2022 op verzoek van velen een door de Autoriteit Financiële Markten geregistreerd beleggingsfonds geopend, genaamd Core Fund. Hierin beleggen wij in Web3 voor verschillende soorten beleggers, dit van particulieren tot family offices. Met het Core Fund zijn wij naast Ethereum belegd in meer dan 20 andere projecten die qua potentie, team en bijdrage aan wereldverbetering niet mogen ontbreken in een modern gediversifieerd portfolio.
Afspraak maken?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van beleggen in Web3 technologie of wilt u graag meer leren over onze diensten? Plan hier uw afspraak.
Onze specialisten staan klaar om u verder te adviseren over hoe Web3 een rol kan spelen in uw beleggingsportefeuille.
Bent u klaar voor de digitale evolutie?
Wilt u uw kennis van Web3 uitbreiden?
Ontdek hier de stappen die multinationals hebben gezet op weg naar Web3-adoptie.
Nieuwsbrief.