Web1 en Web2 uitgelegd
Dit artikel heeft als doel om de evolutie van het web uit te leggen, beginnend bij de eerste fase genaamd “Web1” en vervolgens de tweede fase genaamd “Web2”. Tot slot wordt er kort geïntroduceerd wat de nieuwste ontwikkeling van het web inhoudt, namelijk “Web3”.
De oorsprong van het wereldwijde web
Om het Web te begrijpen, zouden we terug moeten gaan naar Web1. Voor degenen die het niet weten, Web staat voor het World Wide Web, beter bekend als “het internet”.
Web1 is gemaakt door een wetenschapper die zijn onderzoek toegankelijker wilde maken voor anderen. Hij wilde een platform bieden voor het delen van zijn bevindingen op een manier die voor anderen gemakkelijk te begrijpen en toegankelijk was. Als resultaat van deze missie speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van het web zoals we dat nu kennen. Dit baanbrekende werk heeft het mogelijk gemaakt om informatie en kennis op wereldschaal te delen, waardoor het voor onderzoekers en individuen gemakkelijker dan ooit is geworden om toegang te krijgen tot en te leren van de nieuwste ontdekkingen in hun vakgebied.
Web1
De hierboven afgebeelde logo’s vertegenwoordigen
de bekendste grondleggers in het Web1-tijdperk.
Van Web1 naar Web2
De eerste versie van het World Wide Web, bekend als Web1, werd gekenmerkt door een gebrek aan interactiviteit. Gebruikers konden informatie die op internet was geplaatst openen en lezen, maar ze konden geen eigen inhoud bijdragen of contact maken met andere gebruikers. Dit eenzijdige karakter van Web1 werd al snel een beperking en zo er werden pogingen ondernomen om het web te verbeteren door interactiviteit op te nemen.
Het resultaat van deze inspanningen was de ontwikkeling van Web2, waarmee door gebruikers gegenereerde inhoud kon worden gemaakt en gedeeld. Dit markeerde een belangrijke verschuiving in de manier waarop het web werd gebruikt, omdat het een meer collaboratieve en interactieve ervaring mogelijk maakte. Web2 introduceerde ook nieuwe technologieën, zoals blogs en sociale-mediaplatforms, die het vermogen van gebruikers om met elkaar op internet te communiceren verder hebben verbeterd.
Web2
De hierboven afgebeelde logo’s vertegenwoordigen
de bekendste grondleggers in het Web2-tijdperk.
De opkomst van Web2 en de impact ervan op het web
Over het algemeen was de opkomst van Web2 een belangrijke ontwikkeling voor het web, omdat het meer samenwerking en betrokkenheid tussen gebruikers mogelijk maakte. Dit heeft geleid tot de voortdurende evolutie van het web, met de ontwikkeling van nog geavanceerdere technologieën en platforms die nog meer interactieve ervaringen mogelijk maken. Het fenomeen Web2 zorgde begin deze eeuw voor een grote hype en is sindsdien ons leven blijven domineren.
Van Web2 naar Web3: een nieuw tijdperk van het web
Zowel het web als de benodigde internetverbinding hebben in de loop van de tijd een evolutie doorgemaakt. In de begindagen van internet was een kabelverbinding nodig om toegang te krijgen tot internet. Sindsdien is de internetverbinding geëvolueerd, met de introductie van 1G (1980), de eerste draadloze verbinding, en de huidige state-of-the-art 5G (2020) verbinding.
Na twee decennia van het Web2-tijdperk gaan we nu over naar de volgende fase van het web, bekend als Web3. De komende week gaan we dieper in op de details van Web3 en bespreken we de tekortkomingen van Web2.
Evolutie van het Web
In dit artikel wordt de evolutie van het web uitgelegd, met een nadruk op Web1 en Web2. Web1 verwijst naar de eerste generatie van het internet, waarbij alleen ontwikkelaars webpagina’s konden delen en gebruikers deze konden lezen. Bij Web2 kunnen gebruikers echter zelf reageren, posten en plaatsen. Deze ontwikkeling heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen en versnellingen van processen. Stelt u zich eens voor hoe uw werk eruit zou zien zonder de interactiemogelijkheden van Web2.
Na 40 jaar internet en 20 jaar Web2 evolueert het web verder naar Web3. Klik op onderstaande link om meer te weten te komen.
Klik hier om te lezen wat Web3 is.
Nieuwsbrief.